Hogere WOZ waarde – onderneem actie!

Is je huis in waarde gestegen?  – onderneem dan actie!

Als je een hoger (WOZ-)waarde hebt, dan kan dit een lagere hypotheekrente opleveren!

Aan het begin van het nieuwe jaar wordt door de gemeente de nieuwe WOZ-waarde voor koopwoningen vastgesteld. Omdat de huizenprijzen de pan uit rijzen, is het niet gek dat ook de WOZ-waardes zullen stijgen. Het is natuurlijk prettig dat je huis meer waard wordt maar als de WOZ- waarde ook stijgt gaat je dat wel vaak meer gemeentelijke belasting kosten. Je kunt bezwaar aantekenen tegen een hogere WOZ-waarde. Maar soms is het slim om daar even mee te wachten. Met een beetje geluk kun je namelijk op je rente besparen.  In dit artikel leg ik uit hoe dit werkt.

Slim gebruik maken van een hogere WOZ-waarde!

Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG, kom je met een hogere WOZ-waarde wellicht in aanmerking voor een aanpassing van de hypotheekrente. Een rentekorting die soms op kan lopen tot 0,4 procent! De rente die je betaalt op je hypotheek is namelijk afhankelijk van de zogenaamde  verhouding tussen de waarde van je woning en de restschuld van je hypotheek.  Hoe lager de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van je woning, hoe lager de rente voor je hypotheek kan worden. Dit werkt alleen bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG heeft namelijk al de laagste rente en kan dus niet verder zakken.

WOZ-waarde of taxatierapport

Je kunt bij veel banken je WOZ waarde gebruiken om aan te tonen dat je huis meer waard is geworden om voor een lagere hypotheekrente in aanmerking te komen. Sommige geldverstrekkers gaan alleen akkoord met een taxatierapport. Wanneer een WOZ-waardebepaling niet wordt geaccepteerd, is een taxatierapport of Calcasa-waardebepaling wellicht een optie. Een volledig taxatierapport kost een paar honderd euro, een Calcasa-waardebepaling kan je hypotheekadviseur al voor een paar tientjes voor je regelen.

De volgorde is van belang.

Heb je de rente op je hypotheek kunnen verlagen dankzij de hogere WOZ? Dan kun je als je het niet eens bent met die waarde altijd nog bezwaar maken. Iedere gemeente verstrekt een WOZ-taxatieverslag. Hierin staan de panden waarmee jouw woning is vergeleken, met de kenmerken van deze woningen. Soms worden er woningen met elkaar vergeleken die veel van elkaar verschillen. Ook de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt zijn een mooie graadmeter. Kom je tot de conclusie dat er geen eerlijke vergelijking is gemaakt en word je daar financieel door benadeeld? Dan kan je bezwaar maken bij de gemeente. Hiervoor heb je beperkt de tijd en er moet een gemotiveerde brief worden geschreven. De waardebepaling wordt vervolgens opnieuw beoordeeld.

Maar, voordat je bezwaar maakt bij de gemeente, ga eerst even langs je hypotheekadviseur of log online in bij je geldverstrekker. Zo heb je misschien wel een dubbel voordeel!