Pensioen en scheiding

Pensioen en scheiding: voorkom vervelende verrassingen

Een scheiding heeft altijd invloed op je pensioen. Veel mensen weten dit niet. Er zijn dan ook veel misverstanden over de verdeling van pensioen bij scheiding. We hebben enkele veel voorkomende misverstanden voor je op een rij gezet (met uitleg hoe het wél zit).

Misverstanden
1. Je ex-partner heeft nergens recht op, want je was getrouwd op huwelijkse voorwaarden
Je ex-partner heeft recht op een deel van het ouderdomspensioen dat je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd. Het is mogelijk om andere afspraken te maken in het echtscheidingsconvenant. Spreek je niets af, dan heeft je ex-partner recht op de helft van dit bedrag vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Het maakt daarbij niet uit of je was getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat je ex-partner afziet van zijn of haar rechten.

2. Als je niets zegt, vist je ex-partner automatisch achter het net
Om straks het verdeelde pensioen rechtstreeks te kunnen uitkeren aan jou én je ex-partner, moet je ons fonds informeren. Geef binnen 2 jaar na je scheiding aan ons door welke afspraken je met je ex-partner hebt gemaakt. Is deze termijn verstreken? Dan moet je nog steeds een deel van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk afstaan aan je ex-partner. Je ex-partner houdt daar recht op. Alleen moet je het zelf elke maand uitbetalen aan je ex-partner. De ervaring leert dat dit in de praktijk veel rompslomp oplevert met soms de tussenkomst van advocaten en deurwaarders.

3. Je ex-partner heeft alleen kleine pensioenpotjes: dat is de moeite niet waard
Steeds meer werknemers bouwen diverse kleine pensioenpotjes op, doordat ze vaak wisselen van baan. Deze kleine pensioenpotjes laten mensen bij een scheiding vaak buiten beschouwing . Bij elkaar opgeteld, kan het echter wel een groot bedrag vormen.

4. Je ex-partner heeft altijd recht op een uitkering als je overlijdt. En omgekeerd.
Als degene die pensioen heeft opgebouwd overlijdt, is er in principe een uitkering voor de nabestaanden (partner, ex-partner en kinderen). Maar of dat ook echt gebeurt, hangt af van de pensioenregeling. Soms bouw je een spaarpot op (op ‘opbouwbasis’) waaruit de uitkering wordt betaald. Maar als de uitkering voor nabestaanden is geregeld als een soort verzekering (op ‘risicobasis’), dan ontvangt de ex-partner niets. Bij ons fonds is het partnerpensioen geregeld als verzekering.

5. Conversie is altijd voordeliger
Behalve het pensioen verdelen of afzien van je rechten, is er nog een derde optie: conversie. In dat geval wordt het deel van het pensioen waar je ex-partner recht op heeft, losgekoppeld van je pensioen. De waarde hiervan wordt dan omgezet in één zelfstandig pensioenrecht voor je ex-partner. Hieraan kleven voor- en nadelen voor jou en voor je ex-partner.

6. Als je hertrouwt, heeft je ex-partner pech
Als je hertrouwt, heeft dat geen invloed op het pensioen dat is geregeld voor je ex-partner. Een eventuele nieuwe partner krijgt recht op het partnerpensioen minus het deel voor je ex-partner. Het kan zijn dat je nieuwe partner na je overlijden daardoor minder krijgt dan je ex-partner.

Kom in contact

Vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan

Eerder stoppen met werken? Toe aan financiële rust? Hulp nodig bij ontslag of echtscheiding? Ik help je graag verder om meer inzicht te geven in je financiële situatie.

Bel mij direct Of stuur een e-mail